Inlägget innehåller adlinks länkat till produkter jag använder i rätten, om du handlar via länkarna får jag en provision.
Peppar & salt, detta måste väl vara den mest universala bassmaksättningen som de flesta av oss använder oss av. Men när vi i Taiwan, Kina och flera länder i Asien säger att rätten är med salt & peppar-kryddning så är det faktiskt en annan typ av smaksättare vi menar. Visst är basen peppar och salt men på det så adderas t ex sichuanpeppar, lakrits, kanel, msg, anis, cayenne peppar, kryddnejlika, wasabi, five spice, paprika, vitlök för nämna några smaksättare som kan adderas till en salt & peppar-kryddning. Många ställen i Taiwan som t ex säljer popcorn/ fried chicken kan ha sin egen husets kryddning av denna. På bilderna här uppe så är det några blandningar jag har hemma. Den i glasburk är min hemmagjorda och de övriga är köpa i Taiwan och Sverige (för att köpa, se länkar längre ner).
Kryddblandningen är lite som en allkrydda och är god att strö över allt från friterad kyckling, räkor, till kokt majs och pommes – testa på det du känner för bara!
För mig som vuxit upp med denna kryddblandningen (椒鹽 på kinesiska) har det varit självklart vilken typ av smak det menas när det står att rätten är med peppar & salt-kryddning. Förstår att det inte låter som något speciellt när man inte känner till kryddningen men verkligen en god smaksättare jag vill rekommendera!
Du kan hitta olika peppar & salt-kryddningar att testa/beställa här t ex:
Sichuan Peppar Salt (reklamlänk)
Japansk Kryddmix Salt & Peppar med Umami (reklamlänk)