Idag gjorde jag turkiska ägg – Cilbir till mig och Kennet till lunch. Enkelt och supergod rätt att laga. Denna varianten är inspirerad av den som serveras på Atrium här i Malmö. De hade fänkål & dill i och jag fick en påminnelse om att jag använder det för lite i min matlagning. Mer av dessa goda smaker får det bli 2024. Här kommer det enkla receptet för att röra ihop det. Det går ännu snabbare att göra om du skippar att göra egen chilismör och kör på en chiliolja som du redan har hemma. Justera med hur mkt dill & fänkålsmak du vill ha. Kanske hinner du laga redan nu till helgen?
För 2 portioner:
2 ägg (eller 4 om ni vill ha två var)
Yoghurtröran:
3,5 dl turkisk yoghurt
ca 1-0,5 tsk fänkål (mortlad)
ca 7 dillkvistar och lite till garnering
ca 2 krm salt
Lite malen svartpeppar
1/2 eller liten vitlöksklyfta
Chilismör:
25 g smör
0,5 msk pul biber
1 krm cayenne
1/4 tsk kumin
1 nypa salt
Servera med bröd som tex simit, rostad bröd, rostad surdegsbröd m.m. Om du har sumak hemma så är det gott att toppa med det med!
- Låt yoghurten stå tills det blir nästan rumstemp.
- Gör chilismör genom att smälta smöret (bryn den lätt), häll i malen spiskumin, pul biber & cayenne. Stäng av värmen, salta och låt det stå och dra.
- Finhacka dill, riv vitlök. Rör ner fänkål, svartpeppar , dill & vitlök i yoghurten och smaka av med salt.
- Pochera äggen, lägg yoghurten i en djuptallrik toppa med ägg och chilin, servera med bröd! Så gott!