Jag har länge velat berätta om de taiwanesiska/kinesiska traditionerna kring bröllop. Att jobba på kinesiska bröllop är en del av min barndoms midsommarminnen då många par hade kinesisk bröllopsbanketter på vår restaurang Osaka Inn. Var så besviken varje gång mina föräldrar berättade att vi fått bokning det betydde att vi inte kunde stänga och åka till Liseberg! Fast forward till 2012 och jag och Kennet själva har kinesiska bröllopsfesten på…yes you guessed it!
I våras gifte min yngsta svåger sig och jag fick vara med om min första lek/prövning för brudgummen! Det finns så många traditioner för bröllop och lägg på att många områden/ provinser och länder har sina egna variationer. Inom de kinesiska traditionerna handlar många ceremonier om att paret välkomnas in i respektive familj och att det är en tid för brudparet att tacka sina föräldrar och släktingar som tagit hand om dem och att markerna en livsstolpe av att de tillsammans bildar en familj nu. Här kommer en mix av några bröllopstraditioner som jag som svensk/taiwanes växt upp med och fått vara med om som våra föräldrar, släkt och vänner tagit med i firandet i Sverige. Bjuder på lite bilder från både mitt eget kinesiska bröllopsfest (för 12 år sen) och från min svågers!
Prövningar/lekar till brudgummen
Detta går ut på att innan brudgummen får träffa sin brud så ska han testas, symbolik för vad har är villig för att gå igenom för att för att vinna brudens hand typ. Lekarna/testerna hålls av brudens familj och vänner. Min svåger fick te x, springa varv inför alla, göra armhävningar, samla selifes &-äktenskapsråd av okända, sjunga Sweet dreams med syskonen för sin brud m.m. När bruden till sist godkänner prövningarna så får brudgummen + vänner och familjen gå in med gåvorna i huset.
Gåvor
Bland gåvorna finns oftast teblad, sprit, clementiner, godis och röda små kuvert med pengar (Hong bao). Vissa av presenterna har olika lyckobringande namn eller symbolik som är lyckoönskningar till paret. T ex godis – må de få ett sött äktenskap. Traditionellt så får brudgummens familj tillbaka hälften av alla gåvor – symbolik för delad lycka mellan familjerna (gåvorna är packade i de runda stora lådorna med dubbellycka-tecknen på).
Under tiden bjuder brudens familj på fika! Här är traditionella brudkakor med dubbellycka symbolen på. Fyllningen här är en tarofyllning och det är även vanligt med t ex söt lotuspasta eller röda bönor. Dessa var så goda!
Teceremoni – Att officiellt bli en del av familjen
Tecermoni är en jättevitkit del av tawanesisk/kineiska bröllopstraditioner. Det är här man blir välkomnad som en del av respektive familj. Brudparet visar respekt för föräldrarna, släkten och häller upp te och räcker fram till de äldre. Ett sätt att tacka de äldre som tagit hand och funnits för en. Efter detta får brudparet kalla varandras föräldrar för mamma och pappa också. Oftast går brudparet ner på knä när man serverar föräldrarna för att tacka för att de tagit hand om dem fram tills nu.
Efter att man druckit upp teet och sagt några välvalda lyckoönskningar till brudparet så ger man röda kuvert till brudparet. Bröllopspengar för paret i bröllopspresent.
Tang yuan
Kvällen innan bröllopet är det tradition i Taiwan att äta/göra tang yuan (runda små bollar gjorda på klibbrismjöl, samma konsistent som mochi). Brudens vänner och familj samlas och hjälper. Det görs också för att serveras som dessert på bröllopet. Tang Yuan är en traditionell soppa att bjuda på vid högtider och som symbol för att familjen samlas. Det är dels för den runda formen som symboliserar helhet och så låter tang yuan som ” att samlas/återförenas” på mandarin. På bröllopsfester serveras det i en söt sockerlag/soppa.
Bröllopsbankett & matens symbolik
På bröllopsbanketterna handlar det mycket om att föräldrarna får dela glädje/fira giftemålet, välkomna in de nya familjemedlemmarna med släkt och vänner. Traditionellt är sittningen runt runda bord med plats för 10 personer. Runt symboliserar fulländat /tillsammans och de viktigaste färgerna är guld och rött som på många kinesiska högtider. Förutom dubbellycka symbolen så är fenix och draken två viktiga symboler under ett bröllop. Fenix representerar kvinna och draken mannen.
Många rätter under en bröllopsbankett är symbolik för lycka och lyckoönskningar. T ex att servera en hel fisk symbolik för: överflöd av lycka och välgång från början till slut.
Ett annat ord för att gå på bröllopsbankett är att man ”går och dricker glädje/högtidssprit” Det är en del av firandet att bröllopsparet, syskon & föräldrar ska gå runt och skåla med alla borden, man gör det för att visa att man är glad att man nu är familj och släkt och presenterar sig för varandras familj och vänner.
På slutet av festen står bruden vid dörren och bjuder på godis. Detta symboliserar att man vill dela på lyckan och livets goda med gästerna. Här står jag och min mamma på midsommarkvällen 2012 och delar ut godis till gäster på mitt och Kennets kinesiska bröllop <3