Här kommer ett litet tips som passar bra till grillat, friterat en skål med nudlar, ja allt gott du kan tänka dig! Crunchy & spicy kinesisk gurksallad – 蓑衣黃瓜. Denna typ av gurkrätt kallas för ”coir raincoat cucumber” som är en typ av kinesisk regnskydd/kläder gjorda av flätade/vävda strån. Visst ser den festlig ut? Som serpentiner tycker jag! Du kan välja att behålla dem hela och långa men här har jag delat gurkan i ca 3 delar för att lättare kunna ta upp en lagom tugga. Att skära gurkan på detta sätt ger verkligen gurkan en annan typ av crunch. Och vet du, hinner/orkar du inte skär gurkan som här så skär i mindre stavar (med skalet på) slå/krossa till dem lite och följ sedan från steg 4:a. Verkligen en bra sidorätt till sommarens grillmiddagar!
För 400 g minigurka
Sås/dressing, blanda:
1 stor hackad vitlöksklyfta
1 tsk ingefära riven 1 tsk
1 msk ljus soja
1 msk svart risvinäger
0,5 msk sesamolja
0,5 tsk socker
1,5- 2 krm salt
2 krm rostad och malen sichuanpeppar
1-2 tsk chiliolja (efter smak)
1,5 msk rostade vita sesamfrön
- Skär gurkan lite i vinkel (mellan ett par pinnar så det inte skär igenom gurkan)
- Vänd på gurka och skär i motsatt vinkel på samma sätt.
- Dela gurkan i 2-4 mindre bitar för portionsbitar om du vill.
- Blanda gurkan med 1/2 tsk salt för att få ut vätskan på gurkan i ca 8 min
- Blanda ihop till dressingen
- Skölj gurkan i kallt vatten ca 2-3 gånger
- Torka gurka på hushållspapper
- Häll över såsen och mixa. Täck och låt stå i kylen ca 30 min.
Vid servering ringla mer chiliolja el. hackad färsk chili och hackade rostade jordnötter om du vill!
På min youtube visar jag hur man gör dessa steg för steg videon hittar du här: Klicka för att komma till Youtube-videon.