Detta är en krispig ock krämig auberginerätt som får mycket smak av Black bean garlic sauce som är en fermenterad röra gjord på bland annat svarta bönor. Styr själv hur stark/mild du vill ha rätten. Jag gillar att göra denna lite starkare och så kompletterar jag med en mildare rätt till te x en enkel tofu rätt eller stekt ägg och så serveras allt med kokt ris.

1 tallrik
Ca 300 g aubergine
Ca 1/4 tsk salt
0,7 dl majsmjöl (maizena) eller sötpotatismjöl (finns att hitta på östasiatiska livs)
Olja att fritera i

Såsen
1,5-2 msk Black bean garlic sauce
1 stor vitlöksklyfta
1,5 tsk rörsocker (strösocker går också bra)
Ca 1 liten röd chili (justera efter smak)
1,5-2 tsk soja
Koriander och extra chili att toppa med.
Extra: En liten skvätt kinesisk risvin eller saké, om du har hemma, häll i såsen precis i slutet och låt det koka ihop i några sekunder innan du ställer undan panna och friterar auberginen.

Gör så här:

  1. Klyfta auberginen, ca 5 cm klyftor
  2. Salta auberginen med salt och låt det stå och dra under tiden såsen rörs ihop
  3. I en skål, blanda Black Bean Garlic Sauce, vatten, rörsocker och soja
  4. Hacka chili och vitlök
  5. Fräs vitlöken i lite olja på medelvärme, lägg i chilin
  6. Blanda ner såsen och låt det småkoka upp på medelvärme, inte för högt så vätskan kokar ur
  7. Avsluta med en skvätt risvin i såsen om du har det hemma, rör om och ställ bort pannan med såsen till senare
  8. Vänd auberginen i mjölet
  9. Värm upp olja och fritera auberginen tills de är lätt gyllene (ca 2-2,5 min)
  10. Lägg auberginen på ett galler
  11. Värm upp såsen på medelvärme och lägg i den friterade auberginen och blanda så alla bitar är täckta av sås och servera direkt! Här äter jag den med ris men funkar bra med nudlar också!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *