Snabb & värmande Hot & Sour Dumpling Soup! Här är ett väldigt snabbt recept på en go, hett & syrlig dumplingsoppa (ok, snabbt om du har färdiga dumplings i frysen). Jag hade judasöron i för lite crunch och det är även gott med blancherad salladskål, pak choi eller t ex böngroddar istället för spenaten. OCH denna soppa är också god att göra med wontons! Ca recept här:
För 1 portion/skål 10 dumplings
1 tsk kycklingbuljongpulver (Ajinomoto)
1-1,5 msk Chingkiang svart risvinäger
0,5 msk ljus soja
1 finriven vitlöksklyfta
ca en halv hackad mindre salladslök
1 nypa malen vitpeppar
1/4 tsk rostad malen sichuanpepparpulver
Kinesisk sesamolja
ca 2-3 tsk chili olja, efter smak (jag använde min hemmagjorda med torkade räkor i för extra umami)
1 stor näve bladspenat
3-4 små judasöron (blötlagda) Lägg i och koka med dumplings sista ca 30 sek.
2 dl vatten (kokande vatten från dumplingkoket)
Toppa med färsk koriander och mer salladslök om du vill.
1. Skölj bladspenat, koka vatten för dumplings
2. I en större soppskål (som tål högre värme), blanda ner soja, buljongpulver, vinäger, vitpeppar och sichuanpeppar. Toppa med hackad vitlök och salladslök.
3. Koka dumplings
4. Hetta upp rapsolja och häll över vitlök och salladslöken och blanda om.
5. Häll i sesamolja och chilioljan
6. Lägg i bladspenat i skålen
När dumplingsen är färdigkokta, spara två dl kokande vatten och häll över allt i skålen och blanda ihop och smaka av med ev mer soja/vinäger, chiliolja el. salt. Klart! Hoppas det värmer!