Detta är en svalkande jellynudelrätt för sommaren! Jag gjorde typen med mungbönsstärkelse som du lätt kan göra hemma på stärkelse, vatten & en nypa salt. Gott att servera som sides till grillat, stekt eller som det är. Det finns speciella Liang fen nudelskivare men det har jag inte så jag skar den bara tunt med kniv. Såhär gjorde jag nudlarna och såsen:

0,5 dl mungbönstärkelse (kolla i asiatiska livs)
2,5 dl vatten
En nypa salt

  1. Blanda ut stärkelsen med lite av vattnet tills det är upplöst utan klumpar
  2. Koka upp vatten och sänk till medel/låg-värme och häll i stärkelsen (ska vara omrört igen innan du häller i)
  3. Rör om med en spatel tills allt blir en jämn lite transparent tjock smet (tänk tjock kräm.). Tar ett par minuter på medeltemp.
  4. Häll över allt i en skål/låda och låt antingen den stå och svalna i rumstemp i ett par timmar innan du skär upp den. Konsistensen blir bäst så men du kan också låta den stå i kylen tills den svalnat.

Skär upp i önskade strimlor när du ska servera och häll över sås och lägg på toppings!

Ca en-2 portioner eller tillbehör/sidedish för ca 3.

Sås i ca mått:
0,5 msk ljus soja

0,5 msk svart risvinäger

0,5 msk vit rostad sesampasta
 (japansk eller kinesisk)
En nypa rostad och malen sichuanpeppar
1 klyfta hackad vitlök
Ca 1/2 liten salladslök hackad

En nypa socker & salta efter smak

1 msk matolja

Toppings:
Krossade salta jordnötter & rostade sesamfrön, strimlad gurka
, Crispy chili oil
, mer hackad salladslök & koriander

.

  1. Strimla nudlarna och gurka.
  2. Lägg alla ingredienser till såsen förutom matoljan i en skål.
  3. Heta upp olja och fräs alla ingredienser till såsen och blanda
  4. .Toppa nudlarna med såsen, crispy chili oil, gurka, jordnötter & sesamfrön! Blanda om och klara för slurpning!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *