Denna enkla och krispiga gurkan kallas för bland annat taiwanesisk gurksallad eller Din tai fung gurksallad eftersom det är en väldigt populär sidorätt att beställa på restaurangen. Men, detta är en populär sidorätt på nästan alla taiwanesiska nudelhak och restauranger. En kall, krispig syrlig och het gurksallad att knapra på tillsammans med nudlar, dumplings eller annat gott! Här kommer min variant på den. Gurkorna är just nu så krispiga och smakrika så perfekt att göra denna gurksalladen på.

En burk till ca 3-4 portioner som tillbehör:
350 g minigurkor/ snackgurka
Ca 1/2 tsk salt

Lag:
0,7 dl kinesisk risvinäger (ljus)
0,7 dl vatten
1 finhackad vitlöksklyfta
2,5 tsk socker
1 msk mirin
1/2 -1 hackad färsk chili (t ex birds eye) efter smak
1 tsk sesamolja efter allt kokat upp
Topping: Chili olja & alt salta lite mer.

1. Skär gurkorna i ca 2 cm höga/stora slantar.
2. Salta och blanda runt gurkan och låt stå i ca 20 min.
3. Blanda alla ingredienser till lagen (förutom sesamolja) i en kastrull och låt koka upp. Ställ åt sidan och låt det svalna.
4. Skölj gurkan i kallt vatten ca 2 gånger. Pressa ut vattnet ur gurkslantarna och lägg på hushållspapper.
Lag:
0,7 dl kinesisk risvinäger
0,7 dl vatten
1 finhackad vitlöksklyfta
2,5 tsk socker
1 msk mirin
1/2 -1 röd chili (t ex birds eye) efter smak
1 tsk rostad sesamolja
Topping: Chili olja & alt salta lite mer.

1. Skär gurkorna i ca 2 cm höga/stora slantar.
2. Salta och blanda runt gurkan och låt stå i ca 20 min.
3. Blanda alla ingredienser till lagen (förutom sesamolja) i en kastrull och låt koka upp. Ställ åt sidan och låt det svalna. Tillsätt sesamoljan
4. Skölj gurkan i kallt vatten ca 2 gånger. Pressa ut vattnet ur gurkslantarna och lägg på hushållspapper.
5. Lägg gurkan i ren burk och häll över lagen. förslut och låt stå i kylen. Marinera i minst ett par timmar innan det ska serveras. Håller ca 2-3 dagar i kylen för bäst smak/krisp tycker jag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *